Revista EduCIVICA nr.1, 20 ianuarie 2022
La finalul Simpozionului EduCIVICA, desfăşurat în 10 Decembrie 2021 alături de cadre didactice şi consilieri şcolari din toată ţara (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Timişoara etc.) din instituţiile de învăţământ şi CJRAE, am colectat lucrările concepute pe tema „Oportunităţi şi obstacole în predarea educaţiei civice/educaţiei sociale” în primul număr al Revistei EduCIVICA, ISSN 2810 – 5036 ISSN-L 2810 – 5036.

Acestea reprezintă un mozaic de idei, proiecte, demersuri şi eforturi derulate în şcoli, de profesori dedicaţi, inspiraţi şi inovatori, şi vizează: educaţia pentru mediu şi dezvoltarea sustenabilă, protejarea categoriilor vulnerabile de elevi, promovarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi, integrarea copiilor reîntorşi acasă din străinătate, protecţia împotriva excluderii şi marginalizării, dezvoltarea spiritului critic în relaţionare dreptul la informare în mediul online, campanii antidiscriminare şi de promovarea egalităţii, reducerea abandonului şcolar, campanii de conştientizare şi diminuare a fenomenului de bullying, activităţi educative şi culturale etc.
Iată şi câteva imagini ilustrative care au intrat în cuprinsul materialelor din revistă:









Ziua Internaţională a Limbii Materne, 21 februarie 2022
Cum altfel puteam sărbători Ziua Limbii Materne, decât cu un mesaj într-o limbă minoritară?
În colaborare cu elevii Liceului Tehnologic Agricol „Nicolae Cornățeanu”, Tulcea, am lansat elevilor din comunitatea lipoveană locală proiectul de a scrie câteva cuvinte în limba lor maternă. Pentru că pe atunci se sărbătorea Crăciunul pe stil vechi, mesajul şi decorul sunt în spiritul sărbătorii.

Ziua Internaţională a Spunerii Basmelor, 26 februarie 2022
Pentru a sărbători Ziua Internaţională a Spunerii Basmelor, am lansat şcolilor şi grădiniţelor o provocare: aceea de a citi la clase un basm şi de a-l ilustra apoi cu desene care să surprindă scene din povestea lecturată împreună. Provocarea, pe care am numit-o „Citim şi desenăm”, a fost acceptată cu bucurie şi entuziasm, iar rezultatele sunt în sine o poveste. Relatată în imagini, cu talent şi imaginaţie.
La competiţia noastră au participat: clasa a III-a A, de la Şcoala Gimnazială „Şerban-Vodă”, Bucureşti, coordonată de profesor învăţământ primar Mirela Saris; patru clase (pregătitoare, I, II şi III) de la OGIS Pipera , sub ghidajul profesorului de arte Alexandru Nică; clasa a V-a, Şcoala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Bucureşti, profesor limba română Daniela Truşcă; preşcolarii de la Grădiniţa „Pisicile aristocrate„; preşcolarii de la Grădiniţa „Arc-en-Ciel„, profesor Roxana Maria Cioată; Grădiniţa nr. 268, Bucureşti, profesori coordonatori Gabriela Dumitru şi Mihaela Mareş.
Veţi recunoaşte, desigur, în lucrările talentaţilor elevi şi preşcolari basme precum „Capra cu trei iezi”, „Greuceanu”, „Punguţa cu doi bani”, „Cele trei rodii”, „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, „Scufiţa Roşie”, „Albă-ca-Zăpada”.











































Internaţional al sticlei – 2022 proclamat de ONU
În avanpremiera competiţiei pregătite de AFCEDO să se deruleze în luna aprilie 2022, intitulată „Veşti bune de primăvară”, preşcolarii de la grădiniţa Wonderland din Bucureşti ne-au făcut bucuria de a lucra mici cadouri de „la mulţi ani” pentru 8 Martie, decorând, colorând, împodobind frumoase obiecte din sticlă.




Activitate educaţională „Rolul şi funcţionarea Curţii Europene a Drepturilor Omului”, 23 mai 2022
În colaborare cu Colegiul Tehnic „Carol I”, din Bucureşti, în cadrul Proiectului Erasmus+ 2021-1-FR-KA220-SCH-000024582, „Simulation des plaidoiries devant la Cour Européenne des Droits de l’Homme”, derulat de instituţia de învăţământ în perioada mai-iunie 2022, AFCEDO a participat la elaborarea de materiale educaţionale privind „Rolul şi funcţionarea Curţii Europene a Drepturilor Omului”. Acestea au servit ca suport pentru susţinerea, pe 23 mai 2022, a unei activităţi de prezentare a Consiliului Europei şi a organismelor sale, a Curţii (istoric, alcătuire), a condiţiilor de admisibilitate, formaţiunilor de judecată, exemple de speţe etc., în cadrul demersurilor de pregătire a elevilor (coordonaţi de prof. Teodora Buică) pentru rolurile pe care le au în cadrul proiectului Erasmus+ şi în cadrul colaborărilor cu partenerii din alte ţări implicate.
