Concurs internaţional de arte plastice UNESCO
Concursul internaţional „Graines international d’arts plastiques”, organizat de UNESCO, a debutat în 1994, cu obiectivul de promova talentul şi viziunea artistică a copiilor şi tinerilor din toată lumea, reunindu-le într-o acţiune internaţională comună. Pentru anul 2022, tema acţiunii este „Peisajul pe care-l iubesc… natura pe care o protejez”.
Creaţiile plastice care vor ilustra tema vor fi prezentate pe o suprafaţă plată (nu 3 D) şi pe suporturi suple (carton, hârtie etc.).
La concurs pot participa copiii şi tineri cu vârstele între 3 şi 25 de ani, cu următoarele categorii: 0-5 ani; 6-9 ani; 10-13 ani; 14-17 ani; 18-25 ani.
100 de laureaţi vor fi recompensaţi cu medalii şi diplome de onoare; toate lucrările vor fi înscrise în lista fondului artistic al artotecii UNESCO.
Data limită de trimitere a lucrărilor: 15 ianuarie 2022.
Mai multe detalii despre înscriere: https://www.centre-unesco-troyes.org/wp-content/uploads/2021/07/Etiquette-ID_CIAP-2022_ENG.pdf

Concurs de videoclipuri pe tema eficienței energetice
Comisia Europeană lansează concursul „Film4Energy Challenge”, invitând elevii școlilor din întreaga Uniune Europeană (UE) să creeze un scurt material video despre importanța eficienței energetice și despre avantajele pe care economiile de energie le au pentru școală, comună sau oraș.
Astfel, elevii cu vârste între 12 și 15 ani din toate țările UE sunt încurajaţi să creeze un videoclip despre cum pot economisi energie în viața de zi cu zi, învățându-și rudele, prietenii, vecinii și întreaga lume despre beneficiile eficienței energetice și încurajând utilizarea de alternative eficiente din punct de vedere energetic pentru încălzire, răcire, transport și alte activități de zi cu zi. Videoclipurile vor avea un impact educativ pozitiv asupra elevilor, precum și asupra profesorilor și a familiilor acestora și asupra comunităților locale.
Materialele video realizate de școlile câștigătoare vor fi difuzate peste tot în Europa pe canalele oficiale ale Comisiei Europene. Cel mai bun material video va fi recompensat printr-o „zi a energiei”, care va fi organizată în școala respectivă.
Concursul se va desfășura în perioada 1 octombrie 2021-15 februarie 2022.
Formular aplicare: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/dg_ener_film_4_energy

#forSafeWorship, trimite-ți povestea
United Nations Allance for Civilizations (UNAOC) caută povești. Povestea ta. Pentru a inspira oamenii din întreaga lume să se alăture mișcării de protejare a site-urilor religioase #forSafeWorship.
Cum se participă? Concurenţii trebuie să încarce o poză, un album de fotografii sau să posteze videoclipuri ori să compună o melodie sau o poezie.
Autorul celei mai inspirate povești va fi invitat, cu toate cheltuielile plătite, la cel de-al nouălea Forum Global al Alianței Civilizațiilor a Organizației Națiunilor Unite (ACONU).
Mai multe detalii: https://forsafeworship.org/

Concursul global al mass-media privind migrația forței de muncă 2021
Organizația Internațională a Muncii (OIM) a lansat cea de-a șaptea competiție anuală la nivel mondial. Scopul său este să aducă in prim-plan articolele corecte și echilibrate care contribuie la eliminarea xenofobiei și discriminării împotriva lucrătorilor migranți și să evidențieze contribuțiile pozitive pe care migranții le aduc societății.
Competiția este deschisă jurnaliștilor profesioniști și studenților media și va fi jurizată de un grup de experți internaționali în migrație și jurnalism.
Câștigătorii pot alege între un premiu în numerar de 1.200 USD în categoria profesioniştilor și 500 USD în categoria studenților sau o bursă plătită pentru a participa la un curs online ITC-Torino despre recrutare corectă sau migrație a forței de muncă în 2022.
Înscrierile pot fi realizate prin intermediul formularului de participare online. Termenul limită: 15 octombrie 2021 la 23:59, ora Europei Centrale.
Câștigătorii vor fi anunțați în decembrie 2021, înainte de Ziua Internațională a Migranților.
Mai multe detalii: https://unric.org/en/2021-global-media-competition-on-labour-migration/

Mobile Film Festival: filme de un minut cu tema „Să facem pace cu natura”
Organizația Națiunilor Unite susține Mobile Film Festival (https://www.mobilefilmfestival.com/en/ ), un concurs internațional de filme de un minut realizate pe telefoane mobile.
Tema din acest an, „Să facem pace cu natura”, a fost inspirată de un discurs al secretarului general al ONU António Guterres.
Festivalul este în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) https://unric.org/en/united-nations-sustainable-development-goals/, în special cu obiectivul 13, care își propune să lupte urgent împotriva schimbărilor climatice și a consecințelor acestora.
Festivalul va fi asociat în acest an cu două dintre principalele priorități ale Națiunilor Unite pentru trimestrul următor; Săptămâna Mondială a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (17-28 septembrie 2021) unde Festivalul va fi un eveniment oficial, și COP26 din Glasgow (31 octombrie-12 noiembrie 2021) unde va fi prezentată selecția oficială a cincizeci de filme.
Mai multe detalii: https://www.mobilefilmfestival.com/en/registration/
Termen limită : 12 octombrie 2021

Concurs de fotografie – frumuseţea şi forţa naturii şi a fenomenelor meteo
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a lansat concursul anual de fotografie pentru calendarul anului 2022. Se caută imagini artistice, de înaltă calitate, care să surprindă frumuseţea şi forţa naturii şi a fenomenelor meteo.
Aceste fotografii vor ilustra tema Zilei Meteorologice Mondiale 2022, care se referă la avertizarea şi acţiunea timpurii.
Cele 13 fotografii câştigătoare vor fi decise de către un juriu compus din experţi în comunicare, fotografi şi meteorologi, precum şi de voturile pblicului, pe reţele de socializare.
Sursă: https://public.wmo.int/en/wmo-2022-calendar-competition
Termen limită: 15 septembrie 2021

#CreateCOP26
În timp ce lumea evoluează într-un ritm uimitor, acțiunile umane au devenit o amenințare semnificativă asupra sănătăţii planetei.
Drept urmare, liderii mondiali se vor întâlni pe 31 octombrie la conferința anuală a Organizației Națiunilor Unite privind clima pentru a încerca să formuleze noi angajamente, provocări și transformări colective.
În acest context, Art Partner, una dintre cele mai mari agenții de creație din lume, împreună cu biroul UNESCO Montevideo, face apel la tinerii artiști de toate naționalitățile, rasele, sexele și credințele, cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani, să participe la #CreateCOP26, un concurs artistic cu scopul de a oferi un răspuns creativ la schimbările climatice, capabil să genereze conversații despre nevoia urgentă de a imagina soluții eficiente.
Mai multe detalii: https://www.artpartner.com/news/createcop26/
https://en.unesco.org/news/climate-emergency-how-can-art-transform-challenge
Termen limită: 10 septembrie 2021.
